Velkommen til min hjemmeside. > Historien om Borreby Herreborg

Historien om Borreby Herreborg

Herreborgen Borreby der ligger ved Skælskør, det er et af de mest karakterfulde og bedst bevarede bygningsanlæg fra renæssancen. Bygningsanlægget er opført i 1556 af rigskansler Johan Friis, som tre år før havde fået gården overdraget af Christian III. (senere modtog Johan Friis) også Espe Gård af Kongen, (I dag Espe Gods), Espe godser idag ejet og drevet af Greve Adam Lærke Molthke Huitfeldt. Der er IKKE adgang til Espe gods. Espe gods er også brugt i filmen "Landmandsliv" se mere på. www.danskefilm.dk Der er lavet mange filmoptagelser her på stedet, bla. "Baronessen fra benzintanken" , "Gøngehøvdingen" TV serien med Søren Pilmark og Per Pallesen. "Den bevægede jord" en dokumentar film om Thycho Brahe, "Kongens fald" samt mange andre. Filmene der er optaget her finder du alle sammen på www.danskefilm.dk Så, glæd dig / jer til at besøge stedet her, det er en oplevelse du IKKE må gå glip af, hvis du er her på egnen.

Borreby Herreborger en befæstet herreborg, der ligger på et dobbelt voldsted. Derfor kaldes det en "herreborg". De talrige forsvarsindretninger må ses på baggrund af ufredstiden omkring Grevens Fejde kort før reformationen i 1536. De to borggårdsfløje og portbygningen er opført 50 år efter herskabshuset af kanslerens brorsøn, Christian Friis. Han byggede også store avlsbygninger vest for borggården. Ulykkeligvis satte Friis'ernes sidste arvinger brødrene Oluf og Valdemar Daa, hele arvegodset over styr i den tid de ejede det - fra 1652-1681. Da Borreby var blevet grundigt forsømt og forgældet, forsøgte Valdemar Daa at redde det ved guldmageri. Det fortæller digteren H. C. Andersen om i sit eventyr "Vinden fortæller om Valdemar Daa og hans døtre". I mange år derefter havde Borreby skiftende ejere. I 1750 var Borreby's ejer geheimerd Villum Berregård. Han omlagde parken i fransk, geometrisk stil, og senere nyindrettede han kapellet i borggårdens vestfløj. Kapellet står stadig som i 1750. I 1783 blev Borreby købt af kammerherre, senere generalmajor Joachim Melchior Holten Castenschiold, og siden da har godset været i slægten Castenschiold's eje. Besøg Herreborgen, der er gratis adgang til den yderste borggård og til parken, hvorfra man kan se herreborgens historiske bygninger. Borreby blev oprindelig ikke bygget der hvor det ligger idag, efter de gamle skitser - Slottet er bygget af gamle munkesten / Klostersten som stammer fra 2 klostre her på egnen. Stenene stammer dels fra et nonnekloster her i byen, og dels fra et gammelt "Benedictiner kloster i Slagelse, og så som opført som Borreby Herreborg. Bygnings stilen er helt unik, dette smukke sted må man absolut besøge. Slottet blev faktisk forsøgt opført på den Store jordvold bag ved Godset, som stadig ligger der idag, hvor der er adgang gennem den smukke park. Fra "gamle fortællinger" forlyder det, at det man havde bygget om dagen, blev "revet" ned om natten. Derfor blev Borreby Herreborg bygget der, hvor det ligger idag. Der forlyder mange spændende historier og "skrøner", hvor nogen af dem faktisk er sande.. Spøger det på BORREBY..? JA - det gør det, og det er der videnskabelige beviser for. Om JEG har set..? NEJ, - Aldrig, dog ville jeg gerne møde "hende" DEN GRå DAME, sammen med de 3 "Hovedløse mænd", og den "sorte kat på gærdet", samt de mange andre historier der forlyder om stedet her. Dette er Altsammen noget, man kan læse om i vores gamle Borgmester Johs. Lyshjelms bog "Sagn og overtro på Skælskør-egnen". Bogen kan købes hos Skælskør Boghandel. Bogen er rigtig sjov læsning. Så tøv ikke med at bestille bogen, få et "gys" eller et "godt grin" samt fortællinger her fra egnen. Der findes mange andre "historier" i bogen bla. fra Basnæs og Holsteinsborg. Dette er min smukke udsigt fra hoveddøren, med renæcance slottet som smuk kontrast til omgivelserne her.

Borreby slot set fra parken med den smukke voldgrav foran, til højre som man desværre ikke kan se, står et KÆMPE Platan træ ((som man mener Johan Friis har plantet) (første ejer af Borreby)). Billedet kommer senere, vi skal lige have blade på først. Træet er et yndet udflugtsmål for nygifte, da de ønsker at blive fotograferet i parken under dette prægtige træ.

 

 

 
 
 
Sten Sjøgren